HC CHRUDIM - HC SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 1:0 P

Chalupa vychytal lídra!

I tak by se dal shrnout zápas prvních dvou celků tabulky, který se odehrál ve středu večer na zimním stadionu v Chrudimi. Do zápasu vstupovali prozatím dva nejúspěšnější celky dosavadního průběhu soutěže. Oba měli shodně 4 bodů v tabulce, a proto se dalo očekávat napínavé utkání. Chrudim navíc po sérii nepřesvědčivých zápasů potřebovala zlepšit svůj výkon a napravit dojem z posledních utkání.

Cestu si však zkomplikovala už v deváté vteřině, kdy tak trochu symbolicky fauloval hráč s číslem 9 Formánek a Světlá tak dostala příležitost přesilové hry hned po pár sekundách. Tým Světlé oplývá mnoha zkušenými borci, a tak každá přesilová hra znamená velké nebezpečí. O tom se domácí hráči mohli ihned přesvědčit. Žák si dlouho vyměňoval puk s Kořínkem na modré, aby pak rychle posunul hru k brankové čáře, kde se Chalupu pokoušel překonat Křišťan. Chalupa však jeho pokus odmítl a dal jasně najevo, že je od první minuty připraven vzdorovat. O 40 sekund později zahrozil Kubát, když z konce kruhu tvrdě vystřelil, nicméně Chalupova vyrážečka byla opět připravena. Po přesilovce hostí se dostalo stejné příležitosti domácím, když na trestnou lavici putoval hostující Blažek. Chrudimská přesilovka byla výrazně méně nebezpečná, a to především díky dobré obranné hře Světlé. Za zmínku stojí snad akorát pokus Budínského, který těsně minul hostující klec. Hra měla od začátku zápasu ohromný spád a přelévala se z jedné strany na druhou. V šesté minutě Polák nešťastně zasáhnul hostujícího hráče hokejkou do obličeje a vzhledem ke krvavému zranění si musel odpykat dvojnásobný trest. Chrudimští však ukazovali, že jsou připraveni porvat se o výsledek a obětavě celé čtyři minuty odbránili, aniž by hosty pustili do výraznější šance. Když se přeci jen hosté k něčemu dostali, byl připravený Chalupa. Chrudim tak dlouhé oslabení přežila a při hře v plném počtu na obou stranách se hra opět přelévala z jedné strany na druhou. V minutě sedmé se ve velké šanci objevil navrátilec Kišš, jeho střela si však cestu do sítě nenašla. Na druhé straně hrozil dvakrát po sobě Doležal, ale domácí brankář ani při jednom pokusu nepřipustil komplikace. Poté následovalo po dvou vyloučení na obou stranách, nicméně ani jeden z týmů se nedokázal prosadit.

Do druhé třetiny vstupovali domácí s výhodou jednoho hráče v poli. Přesilovka byla sehraná dobře, Formánek tvrdě pálil do klubka hráčů před brankou, ale kotouč si cestu do sítě nenašel. Stejně jako první, tak i druhá třetině se nesla v rychlém tempu a se stejným počtem vyloučení. Světlá byla při přesilových hrách o něco nebezpečnější, ale jistotou oplývající Chalupa nenechal nikoho na pochybách, že tento zápas bude patřit jemu. Postupně zlikvidoval šance Kubáta, Štrose i Včely, jehož nájezd od levého mantinelu mu nadělal nejvíce problému, ale v poslední chvíli vysunutý beton zkazil hostům gólovou radost. Na druhé straně se do šance dostal Plch, nicméně při pokusu zakončil situaci dva na jednoho mu puk nešťastně sjel z hole, když si podobně počínal i Novák, zůstal stav po dvou třetinách stejný jako na začátku utkání 0:0.

Šancí na skórování bylo na obou stranách dost, nicméně jak Chalupa, tak Koubský drželi šance svých týmů na body stále nad vodou. Chrudimští nepřestávali dobře bruslit a pomáhat jeden druhému a to neslo týmu ovoce. Do dobré šance se dostal Cvrček, ale jeho tvrdý projektil schoval Koubský do lapačky. Na Chalupu si chvíli poté nepřišel opět Žák. Když po šarvátce u mantinelu mezi Doležalem a Dobiášem dostal domácí borec o dvě minuty navíc, museli se Chrudimští bránit další z přesilovek. Ovšem počínali si na jedničku a nepustili hosty ani do jedné šance. Po přesilovce Světlé se oba týmy soustředili hlavně na bezpečnou obranu a vydávali se tak pouze k ojedinělým útokům. Jeden z nich podnikl domácí Holub, který po hezkém přiťuknutí Poláka pálil do betonu Koubského. Když se chvíli před koncem dostával, po sporné situaci na modré čáře, Doležal do úniku, domácím obráncům nezbylo, než jej faulovat a rozhodčí Najman opět trestal. Byly to dvě minuty a velká naděje pro hosty rozhodnout utkání ve svůj prospěch. Po jedné ze střel, kterých bylo při této přesilovce hned několik, se puk ocitl za Chalupou, nicméně Langr stihl nebezpečí zažehnat ještě před brankovou čarou. Utkání tak po šedesáti minutách skončilo 0:0.

Do prodloužení vstupovali Chrudimští oslabení, nicméně s touhou zvítězit. Hned jak se podařilo oslabení ubránit, vydali se domácí do útoku. Tvrdé nahození Urbana se snažil dorazit Plch, nicméně podobně jako před koncem utkání za Chalupou, dokázali hráči Světlé hasit i za svým brankařem. Střídání poté už se jim to nepovedlo. Ježek chvíli kontroloval puk na své holi v útočném pásmu, aby pak kotouč nabídl před branku, kde se prosadil silák Holub a rozhodl, že bod navíc bude brát Chrudim.

Ve skvělém utkání před ještě lepší kulisou tedy zvítězili domácí nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 po prodloužení a dostali se tak zpět na první místo tabulky. Přestože padl jediný gól, diváci si nemohli stěžovat, utkání totiž jinak nabídlo vše, co může. Chrudimští navíc podali zodpovědný výkon, kdy se opět vrátili ke své hře, postavené na agresivitě a dobrém bruslení. Poslední zápas základní části sehrají hokejisté Chrudimi na venkovním ledě v Chotěboři v neděli 18.1.

 

Datum:

14.01.2015

HC Chrudim

-

HC Světlá nad Sázavou

1

:

0 p

(0:0, 0:0, 0:0, 1:0)

 

 

 

 

 

Branky a asistence:

Branky domácí: Holub (Ježek)

 

 

 

 

 

 

Sestava HC Chrudim:

Chalupa (Ament) - Vích, Formánek, Budinský, Langr, Urban, Kišš, Zrůst - Polák, Dobiáš, Dvořák, Novák, Holub, Cvrček, Brožek, Plch, Ježek, Králíček

 

 

 

 

 

 

Sestava soupeře:

Koubský (Zvolánek) - Kořínek, Šíma, Svoboda, Doležal Jak., Špatenka - Včela P., Štros. Křišťan, Kubát, Doležal Jar., Kopecký, Šudoma, Dolinský, Blažek P., Dušátko, Žák